Burgman neemt na zes jaar afscheid van goedlopend MFC en podium ’t Ukien

Burgman neemt na zes jaar afscheid van goedlopend MFC en podium ’t Ukien

KAMPEN 6-3-2018 - Hij loodste samen met collega’s ’t Ukien door een grootscheepse verbouwing, gaf Full Color Festival een make-over en onder zijn bewind kreeg ’t Ukien een C-status. Maar na zes jaar als zakelijk leider en tien jaar in de organisatie, vindt Edwin Burgman het genoeg geweest. Tijd voor een nieuwe uitdaging. “Ik vind dat je niet te lang op dezelfde plek moet blijven zitten, anders ga je teveel op de automatische piloot werken.”

Achter de schermen blijft Edwin nog aanwezig om zijn opvolger, Suzanne Dul, een beetje op weg te helpen, maar eigenlijk is dat volgens het tweetal niet nodig. Suzanne heeft de laatste zes jaar in de organisatie genoeg ervaring opgedaan en een stevige opleiding HBO Media & Entertainment management op zak. “Dat komt helemaal goed”, vertelt Edwin lachend.

Alleen als in de zomer het Full Color weer op poten gezet wordt, komt Edwin even helpen. Allereerst omdat het een té leuk festival is, om afscheid van te nemen en ten tweede omdat je dat niet zomaar even overneemt. Edwin: “Dat is zo’n enorme logistieke klus. Als je daar geen jaren ervaring mee hebt, dan wordt het heel moeilijk”.

Subsidie voor ’t Ukien
Edwin rolde zo’n 10 jaar geleden de organisatie binnen als stagiaire. Na wat roerige jaren, hoopte hij wat stabiliteit in de organisatie te brengen. Zijn voorgangers Marijke Boer en Arjen Nicolai hadden al een pad richting C-status ingezet, die krijg je als je aan allerlei organisatorische voorwaarden voldoet en genoeg publiek bereikt. Goede muziek was er al genoeg in ’t Ukien, maar Burgman hoopte met een wat commerciëlere blik het bezoekersaantal nog wat omhoog te krikken. En dat lukte in 2017 kreeg het podium de felbegeerde status. Hierdoor kon ’t Ukien aanspraak maken op een structurele subsidie en meer muzikale risico’s nemen.

Met Burgman aan het roer en mede dankzij de plannen van zijn voorgangers, kreeg het Ukien ook een langgewilde make-over. Het podium(voorheen jongerencentrum) heeft lang gevochten tegen een negatief imago van een donker blowhol, terwijl in realiteit een simpele sigaret al sinds 2007 verboden is. Edwins voorgangers deden al meerdere pogingen het imago uit lang vervlogen tijden af te schudden, maar de uitstraling van het gebouw werkte niet mee.

In 2014 veranderde invulling van het gebouw. De gemeente stelde een bedrag beschikbaar om het gebouw multifunctioneel te maken. Zo werd het gebouw aan de Korteweg 4 een MFC met een Cultureel Podium (’t Ukien). Hierop werd allereerst het hele pand flink onder handen genomen. Alles werd frisser, de hoofdzaal werd vergroot. Het geheel kreeg een vriendelijker uitstraling. Daarna veranderde de invulling. Stichting Welzijn werd hoofdgebruiker en alle inwoners die iets maatschappelijks willen organiseren in het MFC zijn nu welkom. Letterlijk van een yoga-cursus tot een death-metal festival.

Verplaatsing Full Color Festival
In 2015 namen Edwin en zijn team een gewaagde stap door het Full Color festival te verplaatsen van de vaste plek op de Wijde Blik naar de huidige plek midden in het Stadspark vlakbij de kinderboerderij. De verandering was nodig, omdat het steeds moeilijker werd om zwarte cijfers te schrijven. Op deze plek kunnen faciliteiten van Cantecleer, de natuurspeelplaats en de scouting die er al zijn gebruikt worden. Dit scheelde enorm in de kosten. De verplaatsing pakte goed uit. De zwarte cijfers bleven, het programma groeide en het publiek was enthousiast.

Suzanne neemt het stokje over
Opvolger Suzanne neemt het stokje over en hoewel zij het vooral belangrijk vindt dat er aan de huidige succesformule van Cultureel Podium ’t Ukien niet teveel verandert, ‘stabiliteit is juist goed’, heeft zij ook haar eigen visie. “Er mag nog wel iets meer balans komen in het programma”, zegt ze, terwijl Edwin instemmend knikt. “Edwin had nog wel eens bijvoorbeeld de neiging om in een bepaalde periode te veel of voor dezelfde doelgroep te programmeren of dat er niet altijd een lijn in zat. Ik denk dat het beter is als je iedere maand voor elk wat wils te bieden hebt. Door langer van tevoren te programmeren, hoop ik beter te spreiden om de maanden gevarieerder te houden.”

Onvermijdelijk verandert ook Suzannes persoonlijke smaak wat aan de programmering. Waar Edwin vooral commercieel georiënteerd is, is Suzanne toch iets meer een fijnproever. Ze wil wat meer verschillende dingen gaan proberen. Suzanne: “Ik ben bijvoorbeeld van van plan te kijken of er een doelgroep voor indiepop is. Ik ga voor een zo breed mogelijk aanbod. Ik heb al wel wat ideetjes voor het komende jaar. Het lijkt me erg leuk om een keer een rockabilly-avond neer te zetten met een aantal bands. Ook speel ik met het idee om op de natuurspeelplaats zomersessies te organiseren. Ideeën genoeg.”

Suzanne heeft de werkzaamheden van Edwin op 1 februari overgenomen. Burgman is buiten Kampen aan de slag gegaan bij WIJZ als projectmedewerker.

(door Nick de Vries)

Delen

Deel Burgman neemt na zes jaar afscheid van goedlopend MFC en podium ’t Ukien op Facebook
Deel Burgman neemt na zes jaar afscheid van goedlopend MFC en podium ’t Ukien op Twitter
Mail Burgman neemt na zes jaar afscheid van goedlopend MFC en podium ’t Ukien naar je vrienden
Deel Burgman neemt na zes jaar afscheid van goedlopend MFC en podium ’t Ukien